Wat is een kroon?

Kronen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer een kroon?

Wanneer in overleg met u wordt besloten om een kroon te plaatsen, dan zijn hier meestal meerdere redenen voor:

  1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan, waardoor het gaatje niet meer gevuld kan worden.
  2. Na een wortelkanaalbehandeling breken tanden en kiezen in de regel sneller af. Om problemen in dit opzicht te voorkomen, zal het plaatsen van een kroon een indicatie hiervoor zijn.
  3. Esthetische reden: meestal gaat het hierbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen. Door het plaatsen van een kroon zal uw gebit er weer mooier uitzien.

Wat kost een Kroon?

De kosten voor een kroon hangen af van de soort kroon, het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Bovendien is het van belang of een opbouw nodig is.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd.

Wanneer een brug?

Wanneer in overleg met u wordt besloten om een brug te plaatsen, dan zijn hier meestal de volgende redenen voor te noemen:

1. Om beter te kunnen kauwen.
2. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
3. Esthetische belangen.

Mocht u hierover meer informatie willen of vragen hebben, dan kunt u met ons contact opnemen.

Stel een vraag over dit onderwerp!

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw bericht